Επισημάνσεις (Νεκτάριος Δαπέργολας)

Σε άλλους ναούς στήνονται θερμικές κάμερες για θερμομέτρηση των πιστών. Σε άλλους διανέμονται μάσκες στην είσοδο και συσκευασμένα αντίδωρα στην έξοδο. Αλλού η απολύμανση είναι πιο σχολαστική κι από λοιμοκαθαρτήριο. Αλλού βλέπουμε εικόνες με σήμανση από κόκκινες κορδέλες, για να αποτρέπεται η προσκύνηση. Στους ελληνορθόδοξους ναούς του εξωτερικού η Θεία Κοινωνία είτε έχει εντελώς απαγορευτεί, είτε μεταδίδεται από μασκοφόρους και γαντοφορεμένους ιερείς, με κουταλάκια μιας χρήσεως και με όποιον ακόμη τρόπο αποφασίσει ο διαταραγμένος νους του κάθε πλανεμένου Φαναριώτη ρασοφόρου που υποδύεται τον επίσκοπο κι αρχιεπίσκοπο. Η συζήτηση μάλιστα περί της Θείας Κοινωνίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θ’ ανοίξει και εδώ, ειδικά αν κρίνουμε από τη γκρίνια των αντίχριστων πολιτικών και αρθρογράφων που κλιμακώνεται, αλλά και από κάποιες προειδοποιητικές νύξεις ελλαδικών μητροπολιτών. Όσο για το δήθεν…Δεύτερο Πάσχα, αρκετοί ταλαίπωροι κληρικοί, υπείκοντας στη γραμμή του Ιερωνύμου και της κλίκας του, έχουν ήδη αναγγείλει αναστάσιμες Θείες Λειτουργίες για απόψε το βράδυ ή για αύριο το πρωί (κάποιοι μάλιστα σήμερα στην τηλεόραση εύχονταν μέχρι και…καλή Ανάσταση)! Συνεχίζοντας κι αυτοί τη διαστροφή της σημασίας των λέξεων (κατά τη γνωστή θουκυδίδεια διαπίστωση) και «ξαναβαφτίζοντας» τις εορτές, με την ίδια θαυμαστή ευκολία που έως τώρα μετονόμασαν και την κακοδοξία σε ορθοδοξία, το θράσος σε αναγκαιότητα, την ψοφοδεή δειλία σε θάρρος, την ξεδιαντροπιά σε υπευθυνότητα.
Πλάνη στην πλάνη λοιπόν, βλασφημία στη βλασφημία, κατήφορος στον κατήφορο. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ανεκδιήγητα, πολλοί πιστοί συνεχίζουν κι αυτοί τον δικό τους κατήφορο της μακάριας αμεριμνησίας, του άκριτου εφησυχασμού και της τυφλής υπακοής στους λυκοποιμένες, αποδεχόμενοι την κάθε δαιμονική πλάνη ως φυσιολογική κατάσταση και κατακεραυνώνοντας ως ακραίους και φανατικούς όσους απλώς αποτολμούν να διαπιστώσουν το πασιφανές: ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Χωρίς κανένα άλλοθι ασφαλώς ούτε και αυτοί: όσο και αν η ευθύνη είναι πρωτίστως των ποιμένων και αυτοί θα δώσουν τον κύριο λόγο που άφησαν εδώ και πολλά χρόνια τον λαό ακατήχητο και εκτεθειμένο σε τόσες οικουμενιστικές κακοδοξίες, από την άλλη η καραμέλα της «μειωμένης ευθύνης» έχει τελειώσει προ πολλού και για τους απλούς πιστούς. Γιατί εδώ συμβαίνουν πλέον τόσο χοντροκομμένα και πρωτοφανή πράγματα, που κανείς πια δεν δικαιούται να επικαλείται άγνοια ή ελλιπή θεολογική κατάρτιση. Το χριστεπώνυμο πλήρωμα είναι εξάλλου λογική ποίμνη κι όχι άβουλο κι ανοϊκό κοπάδι. Και όσοι συμπεριφέρονται ως τέτοιοι έχουν τεράστια συνευθύνη για τον κατήφορο στον οποίο κατρακυλάμε εδώ και πολύ καιρό.
Να το ξεκαθαρίσουμε συνεπώς: τέλος τα ψέματα, τέλος και οι δικαιολογίες. Για όλους!

2 σκέψεις σχετικά με το “Επισημάνσεις (Νεκτάριος Δαπέργολας)

 1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟΨΕ, ΗΡΘΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΓΙΟ ΦΩΣ.
  ΝΑΙ, ΙΕΡΕΙΣ ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ, ΟΙ ΨΑΛΤΕΣ ΕΨΑΛΑΝ ΤΟ….ΙΔΟΥ ΣΚΟΤΙΑ (ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ), ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΕΚΡΑΞΑΝ ΤΟ: ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΝΕΣΠΕΡΟΥ ΦΩΤΟΣ!
  ΚΑΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ…. ΚΑΙ ΆΝΑΨΑΝ ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΛΑΜΠΆΔΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΌ ΜΟΥ ΕΝΑΠΟΜΕΊΝΑΝ ΜΥΑΛΌ.
  ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΜΠΆΝΕΣ ΧΤΎΠΗΣΑΝ ΧΑΡΜΌΣΥΝΑ ΚΑΙ ΤΌΣΟ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΤΌΣΗ ΏΡΑ, ΛΕΣ ΚΙ ΕΒΓΑΛΑΝ Τ ΑΠΩΘΗΜΈΝΑ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΤΎΠΗΣΑΝ ΌΤΑΝ ΈΠΡΕΠΕ. ΤΌΤΕ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΉ. ΤΌΤΕ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΦΊΜΩΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΈΣ ΟΙ….ΕΙΔΙΚΟΊ. ΣΉΜΕΡΑ, ΈΓΙΝΕ ΞΕΦΆΝΤΩΜΑ ΣΩΣΤΌ!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΝ ΟΡΘΡΟ!!!!
  ΚΑΙ, ΟΥΤΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΟΥΤΕ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ……
  ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝΤΕΣ….ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ, ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΚΟΡΟΪΔΟΪΟΎ….(αχ! πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούϊ, εκτός κι αν αφορά τη…ζωούλα μας, οπότε κλειδαμπαρωνόμαστε , μασκοφορούμε, χειροκτιαζόμαστε και ψεκαζόμαστε και με χλωρίνη ακόμα, για να γλυτώσουμε!). ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΙ, ΜΑΣΚΟΦΌΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
  ΑΡΚΕΤΟΙ, ΥΠΟΚΛΊΘΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΆ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΤΙΣ ΑΣΠΆΣΤΗΚΑΝ. (ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ. ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ Η ΕΛΠΙΣ….)
  ΣΤΟ ΑΝΤΊΔΩΡΟ ΠΙΑ, ΕΙΧΑΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ! ΓΙΟΎΡΓΙΑΑΑΑΑΑ !!!!! ΟΡΜΗΣΑΝΕ ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΤΟΥ ΤΣΕΓΚΙΣ ΧΑΝ. ΚΑΙ ΝΑ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ…..ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ…ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΑΥΤΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟΝ ΕΓΕΡΣΙΝ !!!
  ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ….ΠΑΡΑΤΡΑΒΉΞΑΜΕ !!!! ΌΛΑ ΚΙ ΌΛΑ: «ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ», ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ! Ε!!!!! ΌΧΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙΣ ΕΚΕΊ!
  ΚΑΙ, ΜΕ ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΜΜΕΝΕΣ ΛΑΜΠΆΔΕΣ, ΟΙ ΝΕΟ- ΑΝΑΣΤΉΣΑΝΤΕΣ, ΚΑΤΕΥΘΎΝΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΟΙΚΊΑΣ ΤΩΝ. ΑΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΑΓΕΙΡΊΤΣΑ, ΔΕΝ ΞΈΡΩ.
  ΠΆΝΤΩΣ, ΑΝΑΣΤΉΣΑΝΕ ΑΠΌΨΕ !!! ΤΏΡΑ ΠΏΣ ΤΟ ΈΧΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΊ Ο ΕΓΚΈΦΑΛΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΌ.
  ΆΝΤΕ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ΣΤΗΝ ΏΡΑ ΜΑΣ, ΑΝ ΘΈΛΕΙ Ο ΘΕΌΣ. ΜΌΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΥΤΏΣΕΙ ΑΠ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΊΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΊΟΥ, ΠΟΥ ….ΩΣ ΚΟΥΤΣΌΣ, ΠΉΡΕ ΤΟΝ ΚΑΤΉΦΟΡΟ ΜΕ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ …… 10 G,
  ΑΝΑΙΡΏΝΤΑΣ ΑΠΌ ΚΟΡΥΦΉΣ ΜΈΧΡΙΣ ΟΝΎΧΩΝ, ΌΛΑ ΌΣΑ ΠΙΣΤΕΎΟΥΜΕ, 2000 ΧΡΌΝΙΑ. ΑΝΑΙΡΏΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΡΚΩΜΕΝΟ ΥΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΌ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΤΟ ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ, ΚΑΙ ΌΛΑ ΌΣΑ, ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΆΞΕΙΣ ΕΞΕΥΤΕΛΊΣΑΝΕ (ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΎΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΎΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΣΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ).
  ΤΟ ΚΟΣΚΊΝΙΣΜΑ ΞΕΚΊΝΗΣΕ, ΚΑΙ «Ο ΥΠΟΜΕΊΝΑΣ ΕΙΣ ΤΕΛΟΣ, ΟΥΤΟΣ ΣΩΘΗΣΕΤΑΙ».
  ΑΛΛΑ, ΚΟΝΤΌΣ ΨΑΛΜΟΣ, ΑΛΛΗΛΟΎΪΑ, ΛΈΕΙ Ο ΛΑΌΣ.
  ΚΑΙ Ο ΛΑΌΣ , ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΥΠΝΉΣΕΙ. ΓΙΑΤΊ, ΦΩΝΉ ΛΑΟΎ (ΠΡΟΔΩΜΈΝΟΥ ΚΑΙ ΞΕΓΕΛΑΣΜΈΝΟΥ), ΟΡΓΉ ΘΕΟΎ!
  ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΕΣΤΗ.
  ΕΜΕΊΣ;;;;;;;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.