Η μη συμμετοχή της ‘’OCU’’ εις την κηδείαν του μ. Πατρ. Βουλγαρίας

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

_________________________

Στην κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου, παρευρέθηκε χωρίς να συμμετάσχει σ’ αυτή και ο μη αναγνωρισμένος από την πλειοψηφία των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, Προκαθήμενος της ‘’OCU’’ (‘’Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας’’).

Στην ιστοσελίδα  www.orthodoxtimes.gr,  στις 16 Μαρτίου 2024, σε άρθρο το οποίο τιτλοφορείτο ‘’Με επίσημη πρόσκληση στην κηδεία του Πατριάρχη Βουλγαρίας ο Κιέβου Επιφάνιος’’, σημειώνετο και η απάντηση την οποία έδωσε σε ερωτήσεις των βουλγαρικών ΜΜΕ, ο Μητροπολίτης Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, στην οποία ετονίζοντο μεταξύ άλλων και τα εξής : «Μπορεί να παρευρεθεί άτομο του οποίου το καθεστώς δεν έχουμε αποφασίσει. Και αυτός είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, που δεν έχει προσκληθεί από εμάς αλλά καταλαβαίνω ότι θα παραστεί. Και αν λάβει μέρος στην εξόδιο ακολουθία, μπορεί να μπερδέψει πολλούς. Χρειάζεται σύνεση”».

Ήταν γνωστή η στάση του μ. Πατριάρχη Βουλγαρίας για το ‘’Ουκρανικό’’. Ήταν επιθυμία του μακαριστού Πατριάρχη Νεοφύτου να παρευρεθεί στην κηδεία του, ο μη αναγνωρισμένος από την πλειοψηφία των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών; 

Προς τι λοιπόν μια τέτοια ενέργεια;  Ο μ. Πατριάρχης Βουλγαρίας,  επέμενε στην Κανονικότητα της εκχώρησης Αυτοκέφαλου με Πανορθόδοξη συναίνεση.  Το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί με πλάγιο τρόπο, αλλά συνοδικώς. 

Ο μ. Πατριάρχης Βουλγαρίας ήταν   εξ εκείνων των Προκαθημένων, οι οποίοι δεν έχουν συναινέσει στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην ‘’OCU’’.  Εφόσον ο μ. Πατριάρχης   Βουλγαρίας Νεόφυτος δεν αναγνώριζε την ‘’OCU’’, προς τι λοιπόν η συμμετοχή στην κηδεία του; Ορθά λοιπόν δεν συμμετείχε στην Ακολουθία της Κηδείας.

Η κηδεία του μ. Πατριάρχη Νεοφύτου έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια, ενός Αγίου, τον οποίον  η μη αναγνωρισμένη από την μεγάλη πλειοψηφία των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών,  ‘’Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας’’ (‘’OCU’’),  απαξίωσε με αντιεκκλησιαστικό τρόπο, διαγράφοντάς τον από το αγιολόγιό της.

Δεν δίστασε να πατήσει το κατώφλι του Καθεδρικού Ναού του Αγίου, τον οποίο η ‘’OCU’’ απαξίωσε  με αντιεκκλησιαστικό τρόπο;  Πώς αισθάνθηκε ο μη αναγνωρισμένος από την πλειοψηφία των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, Προκαθήμενος της ‘’OCU’’, όταν εισήλθε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια;

Η στάση του μ. Πατριάρχη Βουλγαρίας στο ‘’Ουκρανικό’’,   δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το αν έπρεπε  να συμμετάσχει στην Ακολουθία της κηδείας του, ο μη αναγνωρισμένος από την πλειοψηφία των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, Προκαθήμενος της ‘’OCU’’. 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.