Το σκάνδαλον του εορτασμού του Πάσχα με κλονισμένην την Εκκλησιαστικήν ενότηταν

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

_________________________

Τα Χριστούγεννα του 1976 ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, τόνισε σε ομιλία του τα εξής :  ‘’Συνεορτάζουμε με όλους τους εν Χριστώ Ορθοδόξους αδελφούς μας, τα μέλη τα τίμια του Σώματος του Χριστού τις Εορτές της Θείας ενανθρωπήσεως’’.  Ορθότατα τόνιζε ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης,    ‘’συνεορτάζουμε με όλους τους εν Χριστώ Ορθοδόξους αδελφούς μας, τα μέλη τα τίμια του Σώματος του Χριστού’’.   

Επομένως αποτελεί  σκάνδαλο ο εορτασμός του  Πάσχα, με παρατεινόμενη τη διχόνοια εξ αφορμής του λεγόμενου Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, μεταξύ των εν Χριστώ Ορθοδόξων αδελφών, των  τίμιων μελών του Σώματος του Χριστού.

Η  παρατεινόμενη διχόνοια, εξ αφορμής του λεγόμενου Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, μας αναγκάζει να εορτάσουμε το Πάσχα για ακόμη μια φορά με κλονισμένη την  Εκκλησιαστική ενότητα. 

Πορευόμαστε τον ‘’εξαίσιον δρόμον’’ προς το Πάσχα, την Εορτή των Εορτών, με τη λυπηρή διχόνοια, η οποία ακολούθησε τη χωρίς τη συναίνεση των κατά τόπους Εκκλησιών, εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στα δύο σχισματικά μορφώματα της Ουκρανίας. Ο συνεορτασμός του Πάσχα με τέτοιας μορφής διχόνοια, αποτελεί σκάνδαλο.

Δεν αποτελεί σκάνδαλο ο μη συνεορτασμός του Πάσχα με τους ετεροδόξους χριστιανούς, αλλά η αποκοπή τους από τη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, με παρεπόμενο τον μη συνεορτασμό. 

Οι αιτίες για τις οποίες έχουν αποκοπεί οι κάθε λογής αιρετικές κοινότητες από τη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, αποτελούν σκάνδαλο. ‘’Όταν πάντες ομοίως πιστεύωμεν, τότε ενότης εστί’’, τονίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.   

Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά θα εορτάσουμε Πάσχα με κλονισμένη την Εκκλησιαστική ενότητα, εξ αφορμής του λεγόμενου Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος.  Αυτό αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο. 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.